סכנות חופשת הקיץ לאחר תקופת קורונה

תמונה אלונה פלג

 

סכנות חופשת הקיץ לאחר תקופת קורונה

תלמידי התיכון יוצאים לחופשת הקיץ לאחר שנה מאתגרת ומורכבת במיוחד. תקופת קורונה, שלוותה בסגרים מלאים או חלקיים, כפתה עליהם הסתגלות מהירה ללמידה מרחוק, וחשפה אותם לבעיות רפואיות של ההורים, ללחצים כלכליים, לחרדה ולחוסר ודאות מתמשך. גם ההסלמה האחרונה במצב הביטחוני הגבירה את תחושת הלחץ והמשבר. 

תקופת ההתבגרות היא תקופה מורכבת במילא, שבה, על פי התיאוריה הפסיכו-חברתית של אריקסון, המשימה המרכזית של המתבגרים היא לגבש את הזהות האישית שלהם, כאשר קבוצת השווים משמשת קבוצת התייחסות משמעותית. בניית הזהות האישית מתעצבת על ידי שחרור או מרידה בהורים לצורך עצמאות, בדיקת גבולות, ולעיתים אף פנייה לחוויות שליליות, כמו שימוש בסמים ואלכוהול. 

ההסתגרות הממושכת של המתבגרים בבית הגבירה את תלותם בהורים, הרחיקה אותם מקבוצת השווים, ולמעשה עיכבה את התפתחותם במשימת גיבוש הזהות האישית. החזרה לחופשת הקיץ עלולה לגרום להם לנסות "לפצות" על הזמן האבוד בתחושת שחרור מוגזמת ובהתנהגויות של פריקת עול, אשר יכולות לבוא לידי ביטוי באי-ציות לכללים של יציאה לבילוי וחזרה הביתה, נהיגה במהירות מופרזת, שימוש בחומרים ממכרים, כניסה למצבי סיכון מיני ופגיעה מינית, וכדומה.   

חשוב שהורים יהיו מודעים לתקופה רגישה ומסוכנת זו, תוך שהם מגבירים את נוכחותם ומעורבותם בחיי המתבגר, ומנהלים עימו דיאלוג שוטף, מתוך עמדה אמפתית, מתעניינת ואוהדת. זהו הזמן לרענן נהלים וכללים או לפתוח אותם לדיון מחדש עם המתבגר, על בסיס בירור צרכים ותיאום ציפיות מחודש.   

מהו דפוס ההתמודדות הייחודי של המתבגר שלכם? כיצד הוא התמודד בעבר עם מצבי קושי? על פי מודל גשר מאח"ד של מולי להד, לילדים ואנשים שונים סגנונות התמודדות שונים (ג- גופני, ש- שכלי, ר-רגשי, מא- מערכת אמונות, ח-חברתי, ד-דמיון). זיהוי דפוס ההתמודדות של המתבגר יכול לעזור לכם, ההורים, לכוון אותו לפרוק לחצים בדרכים חיוביות ויצירתיות. כך, למשל, אם סגנון ההתמודדות של המתבגר הוא גופני, עודדו אותו לעסוק בספורט, ארגנו טיול משותף לטבע, או תרגלו יחד מדיטציה. מתבגרים שכלתניים ייהנו לנתח איתכם את המצב, להאזין יחד (או לבד) לפודקסטים ולתוכניות אקטואליה. למתבגרים שמתמודדים עם מצבי דחק באמצעות חיפוש אחר משמעות אפשר לקנות ספר פילוסופי מעניין. מתבגרים רגשיים זקוקים לתמיכה רגשית מתמשכת, באמצעות שיח, קריאה, כתיבה או נגינה. בעלי הדמיון יכולים לפרוק לחצים באמצעות פעילות יצירתית, צפייה בסרטים, מופעי בידור וסטנד אפ. ואילו החברתיים שואבים תמיכה משייכות לקבוצת החברים וגם מקבלת תפקידים בבית, בבית הספר או בעבודה חדשה. 

תמונה אלונה פלג

הכותבת: 

ד"ר אלונה פלג, מרצה ומדריכה פדגוגית במכללת לוינסקי לחינוך ויועצת חינוכית וארגונית

Share:

More Posts

תפריט נגישות

שלום נשמח לעזור :)
×

עגלת קניות