נפרדים מפירמידת המזון ואומרים שלום לקשת המזון

את פירמידת המזון כולם מכירים עוד מהילדות, אותה תצוגה גראפית שמטרתה היתה להתוות לנו כמה עלינו לצרוך מכל קבוצת מזון בצורה פשוטה וברורה.

אותה פירמידה שימשה ככלי הדרכה לבחירה וגיוון במזון עוד במאה ה-18 ועליה התבססו אנשי מקצוע בבניית תפריטים הוחלפה בתחילת חודש יוני 2021 על ידי משרד הבריאות הישראלי בקשת המזון העדכנית.

 

פירמידת המזון- המלצות לתזונה נכונה.

כבר בשנת 1892 הוציאה לראשונה מחלקת החקלאות של ארצות הברית המלצות לתזונה נכונה כאשר המלצות אלו התעדכנו בכל תגלית חדשה ומחקר חדש בתחום התזונה. פירמידת המזון עצמה הופיעה לראשונה בשנות ה-70 של המאה הקודמת במדינת שוודיה כחלק ממהל של הוועדה לבריאות ורווחת הציבור במדינה לסייע לאזרחיה לבחור בצורה נכונה ונבונה את המזון שהם צורכים,

בעיקר מבחינה כלכלית אך גם מבחינה בריאותית. בשנת 1974 פורסמה לראשונה אותה פירמידה אשר הפכה לפופולארית והועתקה למדינות אחרות, כולל מדינת ישראל.

הבחירה בצורת הפירמידה התבססה על שני עקרונות עיקריים וחשובים – שיש לצרוך מזון מכל קבוצה שמופיעה בפירמידה בצורה מגוונת ומאוזנת, וככל שעולים במדרגות הפירמידה יש לצרוך פחות מאותה קבוצת מזון. 

אם הפירמידה שירתה אותנו נאמנות כבר זמן כה רב ועליה התבססו מחקרים תפריטים ודיאטות לרוב, מדוע דווקא עכשיו החליט משרד הבריאות להחליפה בקשת המזון?

קשת המזון לתזונה בריאה

משרד הבריאות השיק לא מזמן את תוכנית 'אפשרי בריא' בשילוב משרד החינוך התרבות והספורט. תוכנית זו הינה תוכנית מקומית וארצית שמטרתה לקדם תזונה בריאה ופעילות גופנית של כלל אזרחי המדינה.

בתחילת חודש יוני האחרון , כחלק מאותה תוכנית, אגף התזונה במשרד הבריאות הציג לקהל הרחב את ההמלצות התזונתיות החדשות גם הן בצורה גראפית חדשה- קשת המזון לתזונה בריאה. 

הקשת עצמה מבססת על תזונה ים תיכונית, הידועה בזכות הסגולות הבריאותיות שלה וביתרונות שהיא מספקת לשמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות. קשת המזון מדגישה את עקרונות
הדיאטה הים תיכונית מכיוון  שהיא מבוססת על שילוב של רכיבי מזון טריים ובריאים
 .

מזונות כמו: ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים, ביצים, עוף דגים

ובשר בקר נכללים בתוכה. הקשת מחלקת את המזונות השונים בצורה פשוטה וברורה ובכך מדגישה את המזונות שמומלץ
לאכול באופן יומיומי ומזונות שמומלץ להימנע מהם לחלוטין כאשר חלוקת המזונות על פי צבעי הקשת מחלקת את
תדירות הצריכה המומלצת.

 

לכל צבע בקשת יש חשיבות:

אותה קשת המתחלקת לקשתות- הירוקה, הצהובה, הכתומה

והוורודה מחולקת על פי התדירות המומלצת של צריכת כל קבוצת מזון

כאשר היא מתייחסת לא רק להשפעה הבריאותית
אלא גם שמה דגש על ההשפעה הסביבתית הכלכלית

והחברתית של צריכת כל אחת מקבוצות המזון המוזכרות בה.

הקשת הירוקה מספקת מזונות שמכילים רכיבים תזונתיים חשובים כגון מינרלים ויטמינים וסיבים תזונתיים.
את המזונות בקשת הירוקה- פירות ודגנים מלאים מומלץ לצרוך מספר

פעמים ביום ולגוון באופן אכילתם ובצבעוניות שלהם.

הקשת הצהובה מספקת מזונות משלוש קבוצות מזון עיקריות מקבוצת הקטניות, שמנים מהצומח ומוצרי החלב ותחליפי חלב. את המזונות בקשת הצהובה מומלץ לצרוך לפחות פעם אחת ביום.

הקשת הכתומה מספקת מזונות מהחי שמטרתם לספק לגוף חלבון וברזל ואין צורך לצרוך אותם יותר ממספר פעמים בשבוע ולא כל יום. 

הקשת הוורודה מספקת בשר בקר בצורתו הגולמית כאשר כאן נכנסים שני דגשים עיקריים- לא לצרוך יותר מ-300 גרם בשבוע, ולא לצרוך בשר בקר בצורה מעובדת אלא בהכנה ביתית.

בנוסף, מחוץ לקשת, ובשונה מפירמידת המזון, שהדגישה שמומלץ להמעיט ממזונות אלה,
נכללים המזונות האולטרה מעובדים. מוצרים אלו מאופיינים ברמות גבוהות של שומן רווי, נתרן וסוכר ובמידת עיבוד גבוהה.

קשת המזון מדגישה בצורה ברורה שמומלץ להימנע לחלוטין ממזונות אלו. לדוגמה: ממתקים, חטיפים, משקאות מתוקים, מוצרי בשר מעובד ועוד. 

בישראל כיום כ60% מהגברים וכ55% מהנשים נמצאים כבר בעודף משקל והשמנה. במקביל, שיעור הילדים שנמצא בעודף משקל והשמנה בתחילת גיל ההתבגרות עומד היום על כ30%. 

על פי סקר מב"ת, מבחינת הרגלי אכילה, שמובילים למגמות אלו,
נמצא ש 50% מהקלוריות היומיות של בני הנוער, ו-40% מאלו של המבוגרים
מקורן ממזונות אולטרה מעובדים, מה שהדגיש את הצורך בצורה אחרת
שתעביר את המסר לציבור הרחב- להלן הקשת.

קשת המזון החדשה מבטאת בצורה ויזואלית פשוטה ביותר את ההמלצות התזונתיות
כך שיהיה קל ומוחשי להרכיב תפריט בריא ולמתן את מגפת ההשמנה. 

לא רק השפעה בריאותית:

ההמלצות החדשות גובשו לאחר מחקרים מדעים שמוכיחים שזוהי התזונה התורמת לבריאות כלל הציבור ומונעת מחלות. חשוב לציין שהשפעתה של קשת המזון אינה רק בריאותית אלא גם סביבתית, כלכלית וחברתית.

מבחינה חברתית מדובר בתזונה המבוססת על בישול ביתי והכנה טרייה במקום דבר המעודד
אכילה משותפת וחיזוק הקשרים המשפחתיים והחברתיים ללא מסכים ומהווה תרומה לבריאות הנפשית של הסועדים.

מהבחינה הסביבתית- הצריכה המינימלית של מזון מעובד ומזון מן החי מפחיתה באופן קטן
יחסית אך עדיין משפיעה- על כמות הפסולת והאריזות ופגיעה במרקם החיים שמסביבנו.

מבחינה כלכלית ההמלצות תורמות לכלכלה המקומית מכיוון שהן מבוססות על מזון מקומי
ועונתי ומונע זיהום סביבתי מיותר של שימוע שימור והקפאה של מוצרים.

לסיכום ניתן לראות שהקשת החדשה מספקת תמונה ברורה ופשוטה אך עם זאת מקיפה ומעודכנת של ההמלצות התזונתיות המעודכנות ומאפשרת להרכיב בקלות וביעילות תפריט יומי ושבועי בריא ומזין, חברתי וכלכלי יותר.

קשת המזון

נכתב על ידי שני אוסנברג, תזונאית קלינית M.SC  וערין כמאל דקסה נטורופתית ומנחת הורים.